САЩ обявиха санкции срещу 7 обществени личности от Западните Балкани. Мотивът

...
САЩ обявиха санкции срещу 7 обществени личности от Западните Балкани. Мотивът
Коментари Харесай

САЩ санкционират 7 души от Западните Балкани. Сред тях е и Никола Груевски

САЩ обявиха санкции против 7 публични персони от Западните Балкани. Мотивът - всички те са „ сериозна опасност за районната непоклатимост “.

Бившият министър председател на Северна Македония Никола Груевски, Светозар Марович - последният президент на Държавен съюз Сърбия и Черна гора, бившият основен прокурор в Босна и Херцеговина Гордана Традич, депутат и медиен магнат от Албания са измежду имената в новия лист на Вашингтон.

Активите на седмината санкционирани ще бъдат блокирани, а на американския бизнес ще бъде неразрешено да търгува с тези лица и техни компании. Санкциите се постановат от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) – агенция към Министерство на финансите на Съединени американски щати.

Бившият министър председател на Северна Македония Никола Груевски неотдавна получи присъда по обвинявания за корупция в страната си, само че Унгария му даде убежище. Според отчета на OFAC политикът непрекъснато попречва задържането си, откакто бе наказан, което „ съставлява сериозна спънка да понесе отговорността за корупция в Северна Македония “.

В листата е и някогашният началник на контраразузнаването в Северна Македония Сашо Миялков, когото американското министерство на финансите упреква в присъединяване в скица за подправяне на избори и нелегално подслушване на политици, съдии и публицисти.

„ Санкционираните лица представляват сериозна опасност за районната непоклатимост, институционалното доверие и стремежите на тези, които търсят демократично и рационално ръководство в Западните Балкани “, сподели заместник-секретарят на американското министерство на финансите по въпросите за тероризма и финансовото разузнаване Браян Е. Нелсън

Combatting corruption in the Western Balkans and around the world is a top priority for this Administration. will not hesitate to use all tools at our disposal to hold corrupt and destabilizing actors accountable.
— Under Secretary Brian Nelson (@UnderSecTFI)
Последният президент на разпадналия се през 2006 година Държавен съюз Сърбия и Черна гора Светозар Марович е и някогашен заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в Черна гора до 2015 година Тогава е задържан от управляващите по съмнения за присъединяване в корупция, обвързвана със строителни планове. Тогава Марович подписва две съглашения, с които признава вината си, само че съумява да избяга в Сърбия преди да стартира наказателният развой.

От Албания глобени са някогашният народен представител Акиф Ракипи и медийният магнат Или Ндроки. Последният е обвинен, че употребява контролираните от него медии, с цел да „ изнудва албански жители, като упорства за пари и даване на реклама в подмяна на възпиране от издание на отрицателни медийни истории “. През 2020 година профилирани прокурори иззеха активи на Ндроки, в това число телевизия Ора, по съмнение, че благосъстоянието му се основава на търговия с опиати.

В листата със глобени лица влизат още Асим Сарайлич - народен представител в Народното събрание на Босна и Херцеговина, и някогашният основен прокурор на страната Гордана Традич.

В изказването на OFAC се напомня, че това е второто деяние, подхванато от службата, ориентирано към лица, за които се счита, че заплашват стабилността на района. През ноември предходната година Съединени американски щати постановиха наказания на косовските сърби Звонко Веселинович и Милан Радойчич и още 12 души, обвинявайки ги в присъединяване в „ огромна скица за подкупи “ с косовски и сръбски чиновници по сигурността за улеснение на противозаконния трафик на артикули, пари, опиати и оръжия, написа изданието „ Balkan Insight ”.

През 2021 година OFAC глоби и трима българи по световния закон „ Магнитски “. Това са бившият хазартен необут Васил Божков, депутатът на Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашният зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков. Те бяха упрекнати в корупция, която „ утежнява върховенството на закона, отслабва стопанските системи и икономическия напредък и подкопава демократичните институции “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР